Paskelbta Pyragai

Kreminis kakavinis pyragas


Jaučiu artėjantį pavasarį. Vis dažniau išlenda saulė, žmonės išsineria iš storų žieminių paltų, pabudusi ryte girdžiu čiulbančius paukščius… Jaučiu kaip ir aš pati išlendu iš žiemos miego, noriu daugiau nuveikti, dažniau išeiti pasivaikščioti, esu energingesnė, gyvybingesnė. Gerai, taip ir turi būti. Artėja baisi baisi data, jai reikia pasiruošti. Kalbu apie bakalauro studijų pabaigą. Vis atidėliojusi baigiamojo darbo rašymą, raitojuosi rankoves ir tuoj tuoj kibsiu į darbą.
O sklandžiam darbui man reikia dviejų dalykų: tvarkingų namų (visi studentai žino, kad kai ateina laikas mokytis, staiga pasidaro labai svarbu, tiesiog mirtinai svarbu išsišveisti vonią, nusiblizginti visus veidrodžius ir susitvarkyti spintą…) ir sotumo jausmo. Šalia sotumo svarbu ir gardumas. Dėl to ypač džiaugiuosi šiuo kepiniu.

IMG_0543Jei atvirai, nemaniau, kad pavyks toks, kaip pas recepto autorius, nes tie du sluoksniai atrodė misija neįmanoma. Kažkokia magija. Būtent taip jie ir pavadino pyragą – magic custard cake. Bet, kad ir kaip skeptiškai žiūrėjau į tą skystą skystą tešlą, kepdama ji susisluoksniavo, baltymai pakilo į viršų, o visa kita virto kreminiu, švelniu, drėgnu pagrindu…
IMG_0539Kalbant apie skonį, tai kaip ir konsistencija, jis švelnus, lengvas, tirpstantis burnoje. Visai ne per saldus, kakavinis, su vos vos juntamu kavos prieskoniu.
Maždaug 15 gabaliukų reikia:

  • 100 g tirpinto sviesto
  • 600 ml pieno
  • 120 g miltų
  • 40 g kakavos miltelių
  • 4 kiaušinių (atskirai trynių, atskirai baltymų)
  • 1 a.š. acto
  • 200 g cukraus pudros (skubėjau, tad nemaliau, naudojau paprastą cukrų)
  • 3 v.š. stiprios kavos
  • cukraus pudros pabarstymui (nebūtina)
  • kokosų aliejaus kepimo indo patepimui (galima naudoti ir sviestą, galima įkloti kepimo popierių)

Eiga: Pieną pašildyti iki kambario temp. ir atidėti. Išsivirti kavą ir palikti atvėsti. Miltus ir kakavą sumaišyti. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų. Baigiant plakti įpilti acto (recepto autoriai rašo, kad jis padeda baltymams išsilaikyti standžios konsistencijos). Atskirai suplakti kiaušinio trynius ir cukrų iki vientisos masės. Į šią masę supilti tirpintą sviestą ir kavą, viską išmaišyti. Tuomet berti kakavos ir miltų mišinį, labai gerai išsukti. Aš tam pasitelkiau mikserį. Tada pamažu, maišant pyliau pieną, kol masė tapo vientisa. Ir galiausiai lengvai įmaišyti kiaušinių baltymus. Tai padaryti galima per tris kartus: trečdalį baltymų dėti į masę, išmaišyti, dėti dar ir t.t.
Tešla gaunasi skysta, tikrai nepanaši į įprastą pyragų tešlą. Bet taip ir turi būti. Supilti masę į paruoštą, koksų aliejumi ar sviestu išteptą formą.
Pyragą kepti iki 160 C įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Leisti jam visiškai atvėsti (galima leisti pyragui kurį laiką vėsti orkaitėje, tada perkelti į kambario temp.), aš iškepiau ryte, pjausčiau – vakare. Skanaus!
IMG_0536

Advertisements

27 komentarai “Kreminis kakavinis pyragas

  1. Koks skanus atrodo!!! Aš dar turiu laiko iki bakalaurinio, bet nerimas yra, tad tau didžiausios sėkmės! Skaniai gyvenant nebus baisus tas diplominis 🙂

    1. Malonu skaityti, kad patinka. 🙂 Dėl baigiamojo darbo panašiai ir aš guodžiau save, bet kai pajutau, kad užmiegu ir atsikeliu su slegiama sąžine, nusprendžiau, kad reikia jau pradėti. 😀

  2. Kepu, truputuka bijau. Virsus pradejo pernelyg skrusti pradejo, o apacioje skystimelis. pridengiau virsu iki kol baigsis kepimo laikas ir paleidau zemiau. buvo ties viduriu. Vakare parasysiu, kas gavosi.

    1. Mili, gal kepimo režimas nustatytas kepti tik iš viršaus? Šiaip keista, nes pakankamai maža temperatūra… Siūlau pamažinti temp. ir po to orkaitėje leisti atvėsti pyragui. Laikau kumščius, kad pavyktų ir labai lauksiu žinių. 😉

  3. Pas mane tik iš abiejų pusių kepa. Kepiau du skirtingus vieną šalia kito. Vienas iškepė kuo puikiausiai, viršus nesvilo, o šiam kažkodėl svilo :/ Dabar pyragas drungnas. Paėmiau skardą pateleškiavau (taip į šonus pakračiau kaip sijodama) tai atodo, kad viduje skysta. Ar ir jums taip buvo? Išnešiau į balkoną gal sustings dar?

    1. Ar labai skysta atrodo? Man taip nebuvo, bet recepto autoriams, kiek skaičiau irgi konsistencija nebuvo visiškai standi. Šaldytuvas ar balkonas, manau turėtų padėti. 🙂 Bijau spėlioti, bet gal čia dėl to, kad 2 pyragai vienu metu kepė? Sunku pasakyti iš tikro. Aš pyragui po kepimo leidau kokią valandą vėsti orkaitėje, tada palikau pusdieniui kambario temperatūroje ir viskas gavosi gerai. Tikiuosi, atvėsęs jūsiškis atrodys puikiai. 🙂

  4. Deja man nesustingo. Tik kraštais pastingo, o viduryje liko kakavinis kokteilis, bet bandysiu dar kartą, nes skonis dieviškas tose vietose, kur pastingo 😀 Bandysiu kepti vieną. Dar sakykit baltymus įmaišėte iki vienalytės masės? Stipriai įmaišėte ar lengvai? Man ant viršaus tarsi plutelė baltymų susidarė prieš pilant į skardą. Gal per mažai maišiau?

    1. Och, kaip gaila, kad nepavyko iki galo. :// Bet džiaugiuosi užsidegimu kepti dar kartą! Tikiu, kad pavyks. 😉 Stengiausi baltymus įmaišyti iki vienalytės masės, prieš pilant į kepimo indą tešla buvo skysta ir vientisa. Dar galvoju, kad kiekviena orkaitė vis tiek kažkuo skiriasi, tai kitą kartą galite bandyti ilgiau šiek tiek pakepti. 🙂

  5. Na va išpjausčiau savo kepinį. Pasirodo dugne sustingo, šonuose sustingo apie 5cm nuo krašto, o viduryje sustingo ne iki galo. Gal dar reikėjo pakepti. Tikriausiai čia bus mano bėda. Kitą kartą kepsiu pačioje apačioje arba šiek tiek pridengsiu. Kepia iš kaimiško peno tai gavosi labai riebus ir skalsus 🙂 Ačiū už receptą! 🙂 Tikrai kepsiu iki pergalės 😀

  6. Na, jau kepu, įdomu, kas išeis, nes nerimauju dėl tešlos konsistencijos, nejau ji tikrai turi būti tokia skysta? Manoji vos ne kaip pienas išėjo.;s

    1. Skysta skysta ir manoji buvo. 🙂 Jei praėjus kepimo laikui švelniai pakrutinus kepimo skardą atrodys, kad pyragas labai nestandus – dar pakepkite 10 min. O jūsų kepimo indas stiklinis? Jei taip, matysis sluoksniai aiškiai:) Ir būtinai išlaukite, kol visiškai atvės ir tik tuomet pjaukite. Labai lauksiu rezultato, tikiuosi pavyks puikiai!

  7. Nemaniau kad 11 eilučių gamybos aprašymas pareikalaus toookio susikaupimo.. Vyras buvo išprašytas iš virtuvės, rankovės paraitotos..
    Super receptas! iššūkis!
    Gaminau vakar, o šiandien pirma mintis nubudus – pyragas. Ir ką, labai džiaugiuos, pavyko. Man, kaip saldumynų mėgėjai, norėtus daugiau saldumo. Sekantį kartą dėsiu daugiau cukraus pudros.
    Aaačiū!

    1. Oho, tikrai nemažai rimties pareikalavo pyragas, jei net vyras išprašytas buvo. 😀 Labai džiaugiuosi, kad rezultatu likot patenkinta ir viskas puikiai pavyko. 😉

  8. Išmėginau, gavosi labai gražus, tamsiai rudos spalvos. Sakyčiau apatinis sluoksnis yra pudingas. 🙂 Ir dar pataisysiu. Ne šokoladinis, tačiau kakavinis šis pyragas 🙂

  9. Daromes jau antra karta, pyragas gavosi dievisko skonio ! Tobulas, aciu už receptą:)

  10. Sveiki, o jis iškepa visiskai 2 sluoksnių? pas mane atsirado toks kaip posluoksnis prie dugno, kuris yra stangresnis. Pirma karta kai kepiau, tai ta apacia buvo kieta, si karta minksta, bet vistiek egzistuoja. Idomu ar galima iskepti taip, kad butu 2 tobuli sluoksniai 🙂 lauksiu komentaru!

  11. Iš nuotraukos atrodo pasakiškai, bet man gavosi kažkokia “kiaušinienė”. Nei iš tolo nepriminė į pateiktą nuotraukose.

    1. Man labai gaila. Iš to, kiek parašėte, sunku suprasti, kas būtent galėjo lemti nepasisekimą, tačiau bet kokiu atveju – apmaudu. Suprantu nesmagumo jausmą, kai kepinys nepasiseka. :/

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s