Paskelbta Keksai

Kriaušių ir aviečių keksas


Negaliu atsidžiaugti tokiu nuostabiu rudeniu… Saulėtos dienos, spalvoti medžių lapai nuteikia puikiai savijautai ir atsiranda toks keistas jausmas, kad viskas gerai. Net jei ne visada yra gera, net jeigu rugsėjis – mokslo metų pradžia – šį kartą pilnas visai ne pradžiai, o metų viduriui, būdingų darbų krūvos… Bet pasivaikščiojus lauke, pasidaro gera ir tada prieš miegą galvoju ne apie tai, kaip buvo sunku, ar kaip sunku dar bus.. O apie tai, kad dar neapsakomai malonu vaikščioti įsispyrus į balerinas, o ne į sunkius rudeninius batus… kad dar neturiu nešiotis skėčio ir palijus, visai užsimiršus, grūsti jo į rankinę, kur sušlampa mano sąsiuviniai… kad skubant į autobusą nereikės stengtis išvengti balų ar pliurzių ir neapsitaškysiu šviesių, dar kitam pavasariui nepaslėptų spintoje džinsų… Gal ir nėra gerai rudeniu džiaugtis tik su tam tikromis išlygomis, bet turbūt esu viena iš tų žmonių, kurių nuotaikai oras turi įtakos. Tai nereiškia, kad lyjant aš verkiu ar pykstu (tiesą sakant, jei galiu nekišti nosies iš namų ir atsipalaidavus skaityti Yallom’ą, mano nuotaika prilygsta saulėtai dienai), bet fiziniai poreikiai, būdingi ir kūdikiams: sausumas, šiluma tikrai prisideda prie mano komforto ir ramybės. 🙂 🙂

Beje, su spaliu Jus visus! 🙂

Na, o šio nuostabaus rudens proga, pristatau naują, kol kas mūsų namuose mėgiamiausią, kriaušių keksą, paturbintą avietėmis. Tiesą sakant, pirmą kartą jį kepiau dar vasarą, ir kiek kartų kepiau, tiek nespėdavau nufotografuoti… Jis turi savybę greitai kažkur prapulti. 🙂 Receptą aptikau R. Ničajienės knygoje “Sezoninė virtuvė“ psl. 208. Originaliame recepte ji naudojo obuolius ir gervuoges, taip pat rekomenduoja išmėginti kriaušių ir aviečių derinį, kurį aš ir spėjau nufotografuoti. 🙂 Šiaip man asmeniškai skaniausia tiesiog su obuoliais, bet keksas tikrai vertas dėmesio, todėl siūlau atrasti savo mėgiamiausią variantą.

IMG_192533

30 cm ilgio formai reikia:

  • 180 g minkšto sviesto (jei žinote, kad ryte kepsite, siūlau per naktį palikti sviestą kambario temperatūroje)
  • 150 g cukraus (originaliame recepte 180g)
  • 250 g miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 2 kiaušinių
  • 2 a.š. malto cinamono
  • 0,5 a.š. malto imbiero (recepte nebuvo, bet patariu išmėginti su juo)
  • 1 stiklinė aviečių
  • 1-2 kriaušių
  • miltelinio cukraus apibarstymui

Eiga:

  1. Minkštą sviestą išsukti su kiaušiniais ir cukrumi. Miltus atskirai sumaišyti su kepimo milteliais, cinamonu ir imbieru bei suberti į išsuktą sviestą. Tešla gaunasi visai kieta, neišsigąskite, svarbu ją gerai išmaišyti, galima rankomis.
  2. Kekso formą iškloti kepimo popieriumi, supilti pusę tešlos ir išdėlioti avietes. Tada pilti dar pusę tešlos ir ant viršaus išdėlioti (įspaudžiant) pjaustytų kriaušių riekeles.
  3. Kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių. Atvėsinti ir apibarstyti cukraus pudra.

page

2 komentarai “Kriaušių ir aviečių keksas

  1. Sausumas, šiluma… ir pilvas prikištas skanaus kekso su kava 😀 Va čia tai pilnatvė! Kaip džiaugiuosi, kad sugrįžai prie blogo, lauksiu daugiau receptų! :)))

    1. Kai pagalvoji – kiek nedaug žmogui reikia. 😀 Džiaugiuosi ir aš grįžusi, tikiuosi užsibūti! Ačiū, už komentarą. 😉

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s