Paskelbta Blynai

Čirviniai blynai


Receptas iš naujut naujutėlės receptų knygos “Gal pavalgom?“, kurios autoriai – Agnė Jagelavičiūtė ir Alfas Ivanauskas. Tai yra vienas iš mano 2018 knygų mugės pirkinių ir iš karto galiu pasakyti – laaaaabai vykęs. Knyga unikali tuo, kad tuos pačius patiekalus Alfas ir Agnė siūlo pasigaminti skirtingai. Varčiau vakar prieš užmigdama, šį rytą – tik atsikėlusi ir nekantravau ką nors išbandyti. Šeštadienio pusryčiams labai tiko čirvinių blynų receptas. Gaminau pasirinkusi Agnės receptą, tačiau nekantrauju išmėginti ir Alfo, kadangi jis kviečia mesti sau iššūkį ir negaišti laiko tešlos gamybai – čirvinius kepti iš… sluoksniuotos tešlos!

Patys čirviniai blynai man niekada neatsibos. Tai visiškas vaikystės maistas, nes tokius man savaitgaliais kepdavo tėtis. Tačiau, turiu prisipažinti, kad pati šią kepyklę nusipirkau visai neseniai – prieš kelias savaites. Per tą laiką išbandžiau jau kokius 3 receptus vis tikėdamasi ne drėgnų blynų, o traškių vaflių, kuo panašesnių į tėčio keptus. Na ir ką galiu pasakyti – radau juos. Agnės siūlomas receptas idealus, gaminsiu tik pagal jį. Tiesa, ji siūlo gardinti blynus naminiu pasiflorų pagardu, tačiau aš namuose turėjau kivių, naminio citrininio kremo (gaminto praėjusios savaitės blynams, pagal Alfo kalendoriaus šio mėnesio receptą) ir naminės mamos aviečių, braškių ir mėtų uogienės. Smagu, kad gavosi lietuviški atspalviai, taip tinkantys šiems metams ir šiam mėnesiui, kuomet minime Lietuvos valstybės nepriklausomybės šimtmetį.

2-3 išalkusiems pusryčiautojams:

  • 3 kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 200 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 125 g lydyto sviesto
  • 150-200 ml pieno (Agnė siūlo 100 ml, tačiau man tešla pasirodė tirštoka)

Eiga:

  1. Trynius atskirti nuo baltymų. Pastaruosius išplakti iki purios, gana standžios masės.
  2. Sviestą ištirpinti ir atvėsinti.
  3. Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi (dariau tai iki kol masė patrigubėjo). Berti miltus, kepimo miltelius, vanilinį cukrų. Po truputį pilti pieną ir lydytą sviestą. Viską išplakti iki vientisumo. Atsargiai įmaišyti baltymus, kad jie gerai pasiskirstytų, tačiau masė dar liktų puri.
  4. Kepti gerai įkaitintoje vaflinėje kol apskrus.

IMG_5984

Pagardams:

  • Citrininis kremas: 
  • 100 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 250 g cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 2 nedidelių kiaušinių
  • 100 g sviesto
  • pusės tarkuotos citrinos žievelės
  • 125 ml grietinėlės

Eiga: Puode, kuriame bus gaminamas kremas, citrinų sultis sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir įmušti kiaušinius. Kaitinti ant nedidelės ugnies nuolat maišant, kol kremas ims tirštėti (apie 10min). Dėti sviestą, tarkuotą citrinos žievelę ir gerai išmaišyti. Puodą nuimti nuo viryklės ir kremą supilti į sandarų indelį. Alfas rekomenduoja jį atšaldyti ir tik tada naudoti, tačiau aš naudojau dar šiltą, kas liko – dėjau į šaldytvą ir šiandien išsitraukiau čirviniams. Kremas šaldytuve išbūti gali apie savaitę.

  • 3 kivius sutrinti blenderiu.
  • Uogienės papildomai ruošti nereikia.

IMG_5989

IMG_6028
Neatsidžiaugiu gautais autografais. 🙂
IMG_6001
Visas Knygų mugės laimikis 2018m.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s