Paskelbta Bandutės

Cronut – nuostabios spurgos su įdaru


Aš labai mėgstu Donut lab spurgas. Iš tiesų mėgstu visokias spurgas – ir varškės spurgytes ir tas su džemu (Kauno Spurginės lankytojai žinot). Tik jei kalbant apie šiuolaikines spurgines – ten gana brangu, o vat namuose susikurti sau šventę ir prisigaminti 10 tobulų spurgų skamba kaip iš fantastikos srities. 🙂 Tačiau omnomnom blogo dėka turėjom puikų, saldų, spurgišką savaitgalį. 🙂 Spustelėje ant minėto tinklaraščio nuorodos galite daugiau pasiskaityti apie Cronuts. Aš tik trumpai pasakysiu, kad šis receptas nėra tikrųjų Cronut spurgų, kadangi čia mes nevargsime su tešlos gaminimu. Čia jau už mus visas vargas nuvargtas – naudosim, wait for it… sluoksniuotą tešlą!

Noriu pabrėžti, kad pasigaminti šias spurgas tikrai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Taip, tai užims šiek tiek laiko, nes tešla turi kilti, kremą purškiant į spurgą irgi reiks pasiterlioti (jei norisi, galima šį žingsnį praleisti ir mėgautis tiesiog spurgomis su šokolaidniu glajumi), bet sunkumo tikrai čia jokio. Tad jei turi laisvą savaitgalio pusdienį – neabejokit savo sugebėjimais ir būtinai būtinai pasilepinkit.

10 spurgų reikės:

  • 1 kg šaldytos, sluoksniuotos, mielinės tešlos (Mantingos 10 lakštų po 100g, dvi raudonos pakuotės)
  • aliejaus virimui

Kremui:

  • 2/3 šaukštelio želatinos
  • 250 ml pieno
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 3 didelių kiaušinių trynių
  • 2-3 v.š. cukraus
  • 1 kupinas v.š. miltų
  • 150 ml šaltos grietinėlės (35 proc. riebumo)

Šokolado glaistui:

  • 200 g juodojo/pieniško (kokio norisi) šokolado
  • 30 g sviesto
  • 2 v.š. pieno

Eiga:

  1. Tešlos lakštus išdėliojam ant kepimo popieriaus, kad atitirpų ir nesuliptų. Kai atšyla, imam 2 lakštus ir dedam vieną ant kito, atšilusi tešla turi būti drėgnoka ir šiek tiek sulipti (jei tešlos paviršius atrodo miltuotas ir nelabai sukimba, galima lengvai patepti vandeniu). Tuomet abu lakštus lenkiam pusiau, gaunasi pusės lakšto dydžio 4 sluoksnių kvadratėlis. Tą kvadratėlį iškočiojam (tik judesiais – pirmyn/atgal, jokių šonų ir nesukiojam tešlos) į stačiakampį, kad tilptų išspausti 2 ,maždaug 9 cm, spurgas. Visa tai padarom su visais gabalėliais. Finale lieka 5 ketursluoksniai (nors sluoksnių nematyti jau iškočiojus) stačiakampiai. Imam formą, kuria išspausim spurgas (gali būti 9 cm skersmens stiklinė ar tiesiog didelio apvalaus sausainio formelė, ar bet kas, kas tiktų) ir kiekviename tešlos lakšte išspaudžiam po 2 spurgas. Tose spurgose padarom skylytes – maždaug 2 cm skersmens formele arba tiesiog išpjaunam peiliu. Tešlos likučių neišmetam!*
  2. Tuomet švarų paviršių (kepimo skardą, pvz.) pabarstome miltais ir išdėliojame ant jos spurgas bei tupdom kur nors šiltai porai valandų.
  3. Kol spurgos kyla, gaminam kremą: želatiną sumaišom su 2-3 šaukštais šalto vandens ir paliekam brinkti. Pieną ir vanilinį cukrų užkaičiam nedideliam prikaistuvy. Kol pienas šyla, kiaušinių trynius plakam su cukrum 2-3 minutes, kol cukrus aptirpsta, o masė pabąla. Į trynių masę įmaišom miltus. Per tą laiką pienas sušyla ir paviršiuj ima rastis maži burbuliukai, bet dar neverda putomis. Nesustojam maišyti ir į kiaušinių masę plona srovele supilam karštą pieną. Tuomet ant nedidelės ugnies, nuolat maišant kaitinam, kol masė sutirštėja iki labai riebios grietinės konsistencijos – net maišyt truputį sunku. Nukaičiam ir iškart perkeliam į švarų dubenį. Įmaišom želatiną ir paliekam atvėst, karts nuo karto pamaišydami.
  4. Kai spurgos jau pakilo, ruošiam jas virimui. Puode ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų, jo prireiks tiek, kad spurgos plaukiotų, nesiliestų prie dugno. Turint maisto termometrą galite pasitikrinti, ar aliejus pakankamai įkaitęs – temperatūra turi būti 175 laipsniai. Jei termometro neturit, imkit mažąjį tešlos rutuliuką, likusį kai spaudėt spurgų skylutes, ir meskit į aliejų – per minutę turėtų dailiai apskrusti viena pusė. Jei taip neįvyko – dar palaukiam, kol aliejus taps karštesnis, o jei jaučiat, kad tešlos gabalėlis kiek “sudegė“ mažinam kaitrą ir šiek tiek pravėsinam aliejų. Verdam spurgas: atsargiai įdedam po vieną spurgą į puodą ir stebim, kad  apačia gražiai parustų, tada apverčiam, kol parus ir kita pusė. Man reikėjo maždaug 1 minutės abejoms spurgos pusėms, čia turbūt priklauso nuo to, kaip visgi tas aliejus įkaitęs, tai kliaukitės tiesiog spurgų išvaizda – spalva turi būti gražiai rusva, ne per tamsi ir ne per šviesi. Taip išverdam visas spurgas, dedam jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai ir leidžiam iki galo atvėsti.
  5. Kol spurgos vėsta, kremas jau irgi turėtų būti atvėsęs, tad suplakam grietinėlę ir sumaišom ją su kremu. Dedam į šaldytuvą pusvalandžiui, kad kremas sutvirtėtų.
  6. Kai viskas paruošta, kremą sukrečiam į konditerinį maišelį (ar paprastą maišelį ir prakerpam skylutę), spurgų šonuose padarom 2 skyles (dariau tai mažo peiliuko pagalba, pasukiojau jį viduje, kad tarpas susidarytų ir tilptų kremas) ir įpurškiam kremo. Truputėlį terlionė gaunasi, bet pažadu – verta.
  7. Šokolado glaistui skirtus produktus ištirpdome ant silpnos ugnies. Juo aptepame šokoladą. Jei norisi, galima kuo nors pabarstyti viršų, pvz., traškiais dribsniais ar migdolų drožlėmis.

Spurgos labai skanios ir kitą dieną, tik jas reiktų laikyti sandarioje dėžutėje ir būtinai šaldytuve.

IMG_6040

IMG_6043

IMG_6058

IMG_6063

*Iš tešlos atraižų išsikepiau pagaliukų: su uogiene, su nutella ir sūrių – su druska, pipirais, kmynais.

IMG_6035IMG_6031

 

 

 

Parašykite komentarą